Sunday, September 2, 2007

Casa Cor - Det Passionerade Hemmet

Det här bjuder vi på tycker jag! Äntligen kom jag så iväg till Casa Cor, hade missat pressvisningen och invigningesfesten. Maken och jag åkte glatt dit i fredags för att gå på fest, trodde vi, men vi fick snopna gå hem då den hade blivit flyttad. Vi hade i och för sig full utdelning av kvällen ändå, eftersom vi kom från Moderna Museet där vi sett Lars Tunbjörks nya gripande vinterbilder, fick krama om Lars, prata Japan och se om vi kan göra något tillsammans på Svensk Form. Parentes. Nu åter till Casa Cor, som jag i stället besökte tillsammans med allmänheten i lördags. Hade ju hört spridda kommentarer under veckan. Många i fina formvärlden var förfärade, över detta vedervärdiga och kommersiella jippo. Kvalitetsdesigner hade hoppat av mot slutet, andra som kunde betala kommit in. Många historier i omlopp. Roligt att höra människors kommentarer. Jag är definitivt inte beredd att dissa detta initiativ. En kommersiell marknadsplats, visst, högt och lågt blandat, toppklass varvas med tingeltangel. Är det förbjudet? Som ett magasin, ett TV-program. Jag var faktiskt ganska road, och funderade ett slag om man till nästa gång skulle skilja på hallarna som på möbelmässan, men kom fram till att det var ju just denna underliga blandning som på något sätt var uppfriskande. Så ser det ju ut ute på marknaden. Dubai-kitch och minimalism sida vid sida.
Vad arrangörerna missat mest var att lyfta fram berättelsen om hemmet, personerna som rummen är gjorda för. Hela konceptet med Story Telling gick ju förlorad om man inte hade turen att träffa rummens skapare. Det står visserligen i katalogen, men de måste berätta mera inne i rummen. Casa Cor är ju en berättelse! Mannen, hustrun, ex-frun, barnen, farfar och deras liv i hemmet.
Talade med några formgivare som kände sig lite lurade, eftersom de räknat med att vara i en utvald och trovärdig skara, och sedan mot slutet endast var några få kvar. Men de stod sig bra och klarade detta ändå. Någon undrade varför Svensk Form hade en länk till Casa Cor på webben. Varför inte? Ett evenemang som vill ge formgivare och arkitekter en marknadsplatsför att få uppdrag är väl något vi kan tipsa om ?

No comments:

Post a Comment