Wednesday, September 5, 2007



Kranvatten, kranvatten tack, kranvatten… svarade vi alla servitrisen på fråga om vad vi ville dricka till lunchen igår. Tänk att vi svenskar är så snabba att följa enfrågedebatten. DN skrev som sagt idag om att det finns mycket värre som är buteljerat i flaskor än vatten. Men vatten blir också en symbolfråga, förresten har jag alltid föredragit kranvatten. Innan jag går över till designfrågorna måste jag passa på att ge en stjärna idag till Jan Guillou, för att han varnar för samtidens häxjakt! Alltid denna rädsla.
Igår bondingmiddag med SVID, så varm och bra stämning. Inte minst att vi fick göra egna kräfthattar på sitt tydliga symboliska sätt visade våra olika personligheter. Robin Edman berättade om det fantastiska projektet som planeras i Kiruna för mars 2009 – då Sverige står värd för ett internationellt designforum INTERDESIGN där SVID är hårt engagerade. 30 designer från hela världen samlas i mars i Kiruna för att diskutera hur man flyttar städer, med Kiruna som konkret exempel. Sommardesignkontoren blir involverade. Tänk så många fler som borde engagera sig, högskolor, konstnärer, arkitekter – hela världens experiment med flytt av städer, Brasilia osv och i dag i katastrofområden. Fantasin flödar. Moving Cities på nya sätt.
Formmuseets vänner diskuterade hur vi bäst får opinion för ett Formmuseum och hur vi kan samverka mellan olika organisationer för att få kraft. Denise Persson ordförande. Ett nytt designpris instiftas. Samma tendens överallt, vi samlar aktörer och ser hur vi kan samverka, eller kring vilka frågor vi kan samverka. Kommer vi i mål
Idag fortsatte våra rundabordssamtal om konsthantverkets förnyelse och utveckling. Många bra tankar och förslag från viktiga institutioner och även utövare kommer fram. För att stimulera och stödja den spjutspets som växt sig så starkt och fått så stort internationellt genomslag enades vi som sista punkt att fokusera på internationaliseringen när det gäller den grupp. Som inte egentligen identifiterar sig eller hör hemma i det traditionsbundna konsthantverket.

No comments:

Post a Comment