Thursday, November 8, 2007

7 november: Har moralen förändrats sedan 70-talet?

Två generationer, eller fler, möttes igår på svensk form för att diskutera konsumtion och livsstil.

Sven Thiberg,. Arkitekt och opinionsbildare och en av centralgestalterna bakom den banbrytande uställningen Vara & Undvara på kulturhuset 1978. Författare av manifestet "Acceptera inte" och flitig debattör. Omstridd ordförande i Svensk Form under 70-talet. Stod på barrikaderna för miljö- och konsumtionsfrågor

Sisela Lindblom , regissör och författare av den uppmärksammade boken "De skamlösa" som ledde till en het debatt bland landets kulturskribenter, redan innan den kom ut. Den så kallade väskdebatten.

Sven gav först en bakgrund till 70-talets engagemang, avsikten med Vara & Undvara på Kulturhuset 1978, konflikten inom Svensk Form på den tiden. Reaktionen mot de borgerliga och kapitalistiska idealen, skulden man kände mot de mindre bemedlade, klasskampen, fattigdomsbekämpningen. Solidariteten som fanns och det kollektiva tänkanden, att man inte endast utgick från sig själv. Trots viss självironi över det dogmatiska språkbruken som fanns på 70-talet, och konstaterandet att språkbruken i vissa delar var obrukbart och förlegat idag, så höll han i grunden ändå fast vid idealen. Manifesten "Acceptera inte" författades så sent som 2003.

Jag hade nog väntat mig mera mothugg, men det brann aldrig till så mycket som man kanske skulle ha väntat sig i samtalet. Dagens frågeställningar är på många sätt detsamma.Till och med flera av grundteserna från manifestet "Acceptera" 1931 håller än idag. En vital 75-åring.

Sisela, som gjort ordentlig research om dagens språk och mediainfluenser innan hon skrev sin bok, läste ett stycke ur början om de två veckotidningsredaktörerna som diskuterar nästa uppslag för tidningen. Det gjorde intryck och som alltid en annan dimension när samtiden ges en konstnärlig uttolkning. En svidande samhällskritik egentligen och ett skruvat sätt att beskriva tomhet, prylhets och sammanhangslöshet. Som hon självklart slog fast: Det handlar i slutändan om makt och pengar. Sven höll förstås med.

Visserligen fanns en pessimistisk samtidssyn, Sven Thiberg återkom flera gånger under kvällen till Naomi Kleins senaste bok "The Schock Doctrine" och den skrämmande kapitalistiska utvecklingen som skildras där. Samtalen böljade mellan konsumtion, moral, livskvalitet, Svensk Forms roll, designerns ansvar, konsumenternas ansvar. Men ändå fanns en försiktigt hoppfull stämning, som flera i publiken hjälpte till att skapa. Sven och Sisela var nöjda med att ha mött varandra och med kvällen, även om vi önskat att fler från den yngre generationen hade orkat ta sig över bron till Skeppsholmen i regnet.

Själv var jag mer än lovligt jet-laggad, har ju just kommit från Tokyo – konsumtionens Mekka. Vad handlar det om – ska vi sluta konsumera eller konsumera på nya sätt? Vill och kan vi sluta att skapa nytt och massproducera? Drivkrafterna efter flärd, nyheter och skönhet som alltid fortsätter.

Kvällen var en del av vår föreläsningsserie inom plattformen Saving the Planet in Style.

No comments:

Post a Comment