Besök på Tongji universitet med ringa 60 000 elever. Fakulteten för arkitektur, design och stadsbyggnad några tusen, jag tror det var 6000 elever. Det finns idag ca 200.000 designstuderande i Kina, och man säger att det finns 300.000 designer. Kvantitet är förstås inte samma sak som kvalitet, men siffrorna svindlar. Tongji universitet har utbyte med Konstfack i Sverige och inleder nu också ett speciellt samarbete med KTH och Konsthögskolans arkitekturlinje. Chalmers är på ingång. Genomgående tema miljö, hållbar utveckling och stadsbyggnad. Jag höll ett föredrag om svensk design för eleverna. Därefter fick vi vara med om Jan Staël von Holsteins installationsceremoni som gästprofessor vid universitetet. Han ska föreläsa om varumärken och branding. Jan är en globetrotter som jobbat med branding i hela världen och bott där det händer genom åren: New York, Italien, Stockholm, London och nu halvårsvis i Shanghai.
Tongijis Dean, professor Sigfried Zhiqiang Wu imponerade stort. Ingenjör utbildad i Tyskland, som dessutom är huvudansvarig för planeringen av världsutställningen i Shanghai 2010 – BETTER CITIES, BETTER LIFE. Unikt att en professor får denna position. Han är en av de representanter för en yngre generation (född 1960) som har studerat länge utomlands, som som efter den "förlorade" kommunistgenerationen idag får stå i täten för hela planerings- och förändringsarbetet i Kina. Hans visioner gick långt utöver våra gemensamma projekt eller själva världsutställningen och han kände tydligt ansvar för utvecklingen och miljön. Bara genom att se hans sätt att röra sig bland eleverna och lärarna kunde man känna hans pondus och kraft – trots att han var totalt informell, ledig, leende och charmig. När det gällde samarbetet med Sverige var han entusiastisk. År 2000 fanns inget som helst samarbete, men idag löper hur många linor som helst, mellan skolor, studenter, städer – allt kretsar kring nya städer och hållbar utveckling. Vår härvarande generalkonsul Lars Andreasson arbetar hårt för att stärka relationerna och gör det med framgång. Nu hoppas alla att Stockholms stad ska stötta det projekt "Stockholm Waterplant" som lärare och elever från Konstfack och Tongji har arbetat fram tillsammans inför världsutställningen 2010. Lars Andreasson var dock inte särskilt optimistisk, trots att alla världens städer står på kö för att komma in. Dörren står helt öppen för oss. Det gäller att Stockholm också vill!
Professor Wu berättade att det var tack vare Sveriges generalkonsul som var här i slutet av 40-talet som de europeiska byggnaderna kunnat bevaras. Inför kommunismens övertagande, då Mao ville utplåna allt och börja om från början, samlade svenske generalkonsuln ihop alla andra konsuler och gjorde en uppvaktning till regeringen som ledde till att några av de främsta europeiska etableringarna kunde bevaras. Vi får åka hem och ta reda på vem det var.
Fru Forms nya blog - New Blog 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment