Wednesday, December 5, 2007

Måndag 3 december föreläsningar i Electrolux Design Space

I ett av de nya kreativa klustren finns nu Electrolux nya Design Space, skapat som ett bibliotek, med showroom för konferenser, utställningar och kulturella evenemang, inlemmat i en skulpturpark med butiker och restauranger. Snyggt, jättesnyggt, javisst, ändå några helt onödiga missar, trots att det var alldeles nytt. Det visuella har fått makten över det funktionella. Ännu ett av alla exempel när arkitekten och beställaren förmodligen inte kommunicerat tillräckligt i processen. Bara så synd, nu när Electrolux nu satsat så positivt. Vi kunde till exempel inte se ordentligt på bildskärmen i den varma konferenslokalen. De bjuder in till utställningar men formaten är hårt begränsade av lokalens förutsättningar – bilder får bara ha storleken 70x100, montrarna är små färdiga kuber osv. Inte mycket att spela med. Nu får det vara slutgnällt. Programmet var hur bra som helst med matnyttiga och konkreta råd till svenska företag och designer som vill etablera sig i Kina och Shanghai. Supertjejer som Cathy Huang från CBI – China Bridge International, som bygger broar och undersöker marknaderna, konsumentmönstren och hjälper stora företag som IDEO, Toyota, Ford och andra giganter med deras design management strategier i Kina. Yongyan Liu –Kenex – varumärkesexpert bjöd på en kortare analys om design och trender. Både Cathy och Yongyan lyfte fram de gamla kinesiska värderingarna, konfucianismen och de ursprungliga fem elementen, trä – eld – jord – metall – vatten, som fortfarande är bärande. Det märktes att de svenska deltagarna verkligen hade utbyte av dagen. Flera handfasta råd diskuterades på lunchen, som att man själv måste finnas på plats, att man inte kan lita på att ha en lokal agent som ska sköta en lansering, och det som var mest avskräckande när det gäller intellectual property protection: det tar minst två år att registrera ett varumärke officiellt i Kina. För att lyckas handlar allt om att ha rätt nätverk - guanxí

No comments:

Post a Comment