Friday, March 7, 2008

Monica Förster och handfasta juridiska råd på Brann

I vår strävan att stimulera designutvecklingen, försöker vi vara till nytta och hitta bra verktyg för designer och designföretag. Eftefrågan på juridiska frågeställningar - patent, mönsterskydd, plagiat, upphovsrätt - har ökat dramatiskt den senaste tiden. Därför är vi nöjda med vårt samarbete med Brann, som just går in på andra året. De har en bred kompetens på hela immaterialrättsområdet och har kunnat ge kostnadsfri rådgivning till flera av våra medlemmar. Dessutom har vi en hotline varje tisdag mellan 9.30 - 10.30 till Brann som våra medlemmar kan ringa 08-429 10 99.

Monica Förster är en av våra mest framstående och produktiva designer, med hela världen som arbetsfält. Hon berättade lite om sin bakgrund, sin passion, sin nyfikenhet och om hela designprocessen. Hon gav exempel på hur det var att jobba för en svensk producent och hur det var att jobba för en italiensk. Inspirerande för publiken, som var en blandning av studenter, formgivare och företag.

Branns jurist och specialist på de immaterialrättsliga frågorna och designskydd, Omar Baki berättade omsorgsfullt och livligt om uppmärksammade fall. Både misslyckade och lyckade. Han framhöll betydelsen av Svensk Forms Opinionsnämnd och den tyngd som ett uttalande om verkshöjd från Opinionsnämnden har när det gäller den juridiska hanteringen i domstolar. Endast två gånger sedan starten 1956 har man gått emot ett uttalande från Opinionsnämnden. Många frågor är kniviga och svåra att döma, men ett råd till alla verksamma är att alltid registrera patent, mönster osv och att skriva avtal. Även om det medför vissa initiala kostnader, får man igen när man kommer i behov.

Brann bjöd avslutningsvis på god och vårlig måltid och förlängda samtal. De flesta frågor, som är av indiviuell karaktär, kommer inte fram förrän just till efterminglet.

No comments:

Post a Comment